Upptäck Sundsvall och Medelpad på cykel

Sundsvall är en friluftskommun av rang. Därför är det heller inte så konstigt att det finns massor av spännande alternativ för den som vill upptäcka staden och dess omgivningar på cykel. Här finns något både för den som vill köra terrängcykling och den som vill göra en mer traditionell cykeltur.

Oavsett vilken cykelupplevelse du är ute efter är Sundsvall en bra bas. Du kan ta in på ett hotell i centrala Sundsvall och därifrån göra cykelturer i området. Tack vare en storsatsning på cykelinfrastruktur finns det både terrängleder och asfaltbanor för den som vill utforska omgivningarna närmast staden. Vill du upptäcka mer av Medelpad finns dock flera långdistansalternativ.

S:t Olavsleden

S:t Olavsleden är en pilgrimsled som sträcker sig från Selånger strax utanför Sundsvall hela vägen till Trondheim i Norge. Den är 580 kilometer lång och du kan välja att cykla hela leden eller endast etapper. Vill du bara cykla etapper kan du använda dig av Norrtåg för att ta dig till och från start (SJ tillåter inte cyklar på sina tåg). Leden går genom vacker natur och passerar flera historiska platser.

Sverigeleden

Sverigeleden är en cykelled som sträcker sig genom hela Sverige, från Helsingborg till Karesuando. Leden passerar också genom Sundsvall vilket gör det möjligt att prova på att cykla den under några dagar. Sverigeleden är dragen så att den ska vara snäll mot cyklister – det betyder få stora stigningar (även om dessa inte går att undvika helt i det bergiga Sundsvall) och ringa biltrafik.

Skapa din egen tur

Det går också alldeles utmärkt att själv designa en tur genom Medelpad. Det du behöver är en karta och en idé om vad du vill upptäcka. Nedan följer några tips på bra stopp:

  • Borgsjö. Människor har bott i Borgsjöområdet sedan stenåldern och här finns flera intressanta besöksmål, bland annat fornlämningar och ett slöjdmuseum. Att cykla dit genom Ljungandalen rekommenderas eftersom det här finns många fina badplatser och vackra utsiktsplatser.
  • Timrå. Orten bjuder på vacker natur och här finns flera fina vandringsleder som kan kombineras med cykelturen. Den som är intresserad av svensk industrihistoria hittar också många intressanta sevärdheter i form av järnbruk, skeppsvarv och sågverk.
  • Alnö. Sveriges 16:e största ö bjuder på fina badstränder och vacker miljö, vilket gör den till en populär destination för Sundsvalls många cyklister.