Upplev Skåne på cykel

Visst finns det många sätt att uppleva Skåne på, men vissa sätt är bättre än andra och det absolut bästa sättet är från cykelsadeln – och det finns en hel del smultronställen på vägen som inte bör missas.

kvinna med cykelEn trend som växer sig allt starkare är att cykla överallt och det är också något man verkligen kan göra i Skåne, i alla fall om man trampar fram längs den 37 mil långa Kattegattleden. Men turligt nog behöver du inte cykla alla mil för att få en upplevelse utöver det vanliga – alldeles gratis dessutom. Det är nämligen något som Sydsvenskan gjort ett resereportage om, och i det tipsar man om tre olika turer man kan ta med varierande avstånd och upplevelser längs rutten.

22 kilometer: Helsingborg till Höganäs

Sträckan mellan Helsingborg och Höganäs går längs kusten med utsikt över både Öresund och danska Själland. Och för den badsugne har tur, för den som vill svalka sig med ett dopp i det blå kan göra detta på flertalet platser. Likaså för den som tycker om att fiska finns det platser för detta, och ett tips är att inte missa Domsten och Viken. Utanför Viken hittar du dessutom Beredskapsmuseet med sin underjordiska försvarsanläggning kvarlämnad sedan andra världskriget och efter ett besök där kan du sedan cykla vidare längs Kullahalvön mot din slutdestination Höganäs.

Grusväg kantad av rapsfält40 kilometer: Höganäs till Ängelholm

Framme i Höganäs finns en hel del att upptäcka inne i och kringliggande staden så innan du hoppar upp på cykeln igen är det en god idé att spendera en dag eller två här. När du sedan cyklar vidare, eller börjar din cykelresa här, bär det av mot Ängelholm via sträckan som går runt Kullahalvön. Precis som mellan Helsingborg och Höganäs finns det även på denna sträcka en rad stränder för sol och bad, men missa inte att också stanna till vid de små pittoreska hamnarna som d också kommer passera under din resa. Eller varför inte stanna till för ett besök på en vingård, gårdsbutik eller hos en konsthantverkare?

36 kilometer: Ängelholm till Båstad

När du trampat hela vägen till Ängelholm ska du inte missa att ta dig ett besök på Järnvägsmuseet eller Ängelholms Hembygdspark, vilken är perfekt för de som har barnen med sig. Sen är det dags att trampa vidare mot Båstad. Vägen hit går längs Vejbystrand där du både hittar ett KVS-museum och kan se Sveriges äldsta minigolfbana innan du fortsätter genom öppna strandängar, mindre kustsamhällen och skogspartier. Men det är inte kuststräcka hela vägen utan vid Ängelsbäcksstrand viker du av mot Bjäre och här kommer en hel del uppförsbackar och jordbrukslandskap innan du i nedförsbacke tar dig ner för åsen och strax är framme i kuststaden Båstad.