Träningstips för äldre

Det är viktigt för alla att röra på sig regelbundet. Men kanske extra viktigt för de äldre – som kan förlänga livet, undvika demens och ensamhet. Men vilka träningsformer passar när man är lite till åren kommen?  

  • Fotboll. En populär sport som är bra för den som behöver sänka blodtrycket. En annan klar fördel är den sociala – alltför många äldre lider att utanförskap och isolation. Om man deltar i en lagsport bildas en naturlig kontaktyta till andra människor. Det är enkelt att dra igång ett eget nybörjarlag – och utrustning kan man, till exempel, införskaffa hos: http://www.nordicsport.se/produkter/fotbollsutrustning/fotbollsmal/.
  • Styrketräning. På gymmet är friheten stor och man får själv välja övningar och avgöra tempot. Se till att börja med ett par instruktionspass med en personlig tränare – för att minimera risken att du skadar dig genom att använda maskinerna fel. Kom ihåg att ingen är för gammal för att styrketräna – och för de riktigt gamla är det ett bra sätt att undvika demens och minnesluckor.
  • Cykling. Föga förvånande att vi nämner cyklandet här. Det är en bra form av konditionsträning. Men det innebär också att man kommer ut och får miljöombyte. Omväxling är något som också är väldigt bra för hjärnan och ger en ökad livsglädje. Och de som känner sig osäkra i trafiken kan istället ägna sig åt cybercykling – då en träningscykel är kopplad till en storbildsskärm som visar olika miljöer.
  • Hemmaövningar. Det finns en mängd enkla träningsövningar som man kan göra gratis i sitt eget hem. Till dem som är bra för en äldre kropp hör bland annat: stående benböj, sittande benkick, sit-ups, statiska magövningar och sittande rodd. Ett tips för att göra träningen effektivare och behagligare är att investera i en mjuk yogamatta och ett par vikter.

Träna och lev längre

Att träning förlänger livet känner nog de flesta på sig. Men exakt hur mycket förlängs livet? Man brukar prata om att åldrande till femtio procent handlar om en rent genetisk och oundviklig process, och till femtio procent beror på livsstil. Tyvärr rör vi i regel mindre på oss när vi blir äldre, något som snabbar på åldrandet ytterligare. Försök bryta den onda cirkeln – bara 20 minuter motion om dagens kan förlänga en människas liv med flera år.