Träna rätt till cykelloppet

Har du tagit det roliga beslutet att ställa upp i Vätternrundan som är ett av Sveriges mest klassiska cykellopp och ingår i en så kallad svensk klassiker? Detta är en riktig utmaning då detta är världens största motionslopp på cykel där du ska ta dig runt 30 mil. Med andra ord behöver du träna en hel del innan och framförallt förbereda dig på rätt sätt. Här kommer lite tips att tänka på.

När du ska träna upp dig inför Vätternrundan behöver du naturligtvis träna en hel del cykling och spinning men du behöver även se till att äta rätt kost och gärna ta träningstillskott såsom vassleprotein som hjälper till att bygga upp musklerna.

Detta är Vätternrundan

vätternVätternrundan är ett av Sveriges mest klassiska cykellopp som går 30 mil runt sjön Vättern. Efter 2020 kommer loppet att bli 3,15 mil på grund av olika säkerhetsaspekter.

”Cykelloppet blir i och med den nya bansträckningen cirka en och en halv mil längre än i dag – 315 kilometer långt.” Säger SVT.

Eftersom det är ett motionslopp finns det ingen resultatlista men deltagarna får ändå ett chip på hjälmen för att få en exakt tid och se till så att ingen fuskar. Loppet ingår i en Svensk klassiker som innebär att du även ska göra Vansbrosimmet på 3 kilometer, springa Lidingöloppet på 30 kilometer och åka Vasaloppet på 90 Kilometer.

Träna inför Vättern runt

För att klara av loppet är det viktigt att du tränar ordentligt innan. Börja cykla så mycket som möjligt och fokusera på en hel del konditionsträning. Du bör även göra mycket styrketräning med fokus på ben där du behöver de starkaste musklerna. Ät hälsosamt och jobba på din uthållighet så kommer du att klara Vättern galant!