Rätt utrustning för cykelsport

Att ägna sig åt cykelsport har sina klara fördelar, vare sig man tävlar eller tränar så är cykel en skonsam träning för kroppen. Man får träna flåset samtidigt som man tränar muskler och är en bra kombinerad form av träning. Nackdelen är inte många då en cykel är lätt att få tag på och för den som vill nöjescykla är det inga konstigheter. Däremot är det en dyr sport för den som satsar hårt på träningsformen. Exempelvis behöver och kostar utrustningen en hel del.

offroad Bara en cykel kan gå på flera tusen kronor och på så sätt vara en stor utgift, dessutom kan utrustning till cykeln också vara en utgift som inte alla räknat med. Reparationskostnader och underhåll handlar mestadels om däck och liknande och behöver inte vara en jättestor kostnad om man är lite händig. Kläderna man använder i sporten är idag specialgjorda och har ofta tillägg i baken för extra komfort och för att undvika extra slitage. För att hålla koll på både distans och puls när man tränar på en högre nivå så kan många investera i en distansklocka och pulsmätare.

För den som bara vill njuta

Det finns gott om platser att cykla på i Sverige och vi är duktiga på att tillgodose cyklisternas behov med utbyggda cykelvägar och flera åker på en cykelsemester för att kunna se hela landet utan att missa något. Utrustningen för en cykelsemester eller bara en tur på cykeln skiljer sig åt, medan en kort tur gör att man bara behöver ett par billiga gummistövlar och en bra täckjacka om det regnar medan en längre tur på cykeln kan behövas en lite smartare packning av säkerhetsgrejer:

  • Vattenflaskan får inte glömmas, absolut viktigaste utrustningen för att cykla långt är absolut en behållare för vatten.
  • Slittåliga kläder och gärna kläder som är vattenavdunstande, exempelvis specialgjorda cykelbyxor, det krävs dock inte lika exklusivt märke som tävlingscyklarna
  • Hjälm, skydda huvudet och ha hjälm, för den som ska ut på landsvägen är det alltså extra viktigt
  • Reflexer, om planen är att cykla på kvällen så är det absolut nödvändigt att ha reflexer som visar vart du är på vägen