Kontrollera cykeln varje säsong

Upp och nedvänd cykelMånga tar cykeln varje dag, året om, för att det är mest bekvämligt medan andra bara cyklar en viss årstid som på sommaren. Låter man cykeln stå länge varje år utan att den används till något kommer det hända att den ”förfaller”. Med detta betyder inte att den blir helt obrukbar till året därpå, utan att den kommer ha saker och ting som måste bytas ut på den.

Och därför gäller det att se till att man har nog för att se över sin cykel när en ny säsong börjar. Detta för att ens cykel ska vara i så pass gott skick så att man kan använda den en hel säsong, utan några större problem.

Kontrollera rätt

Trafikverket har satt upp vissa råd som att man bör göra följande med sin kontroll av cykeln:

  • Rengör hela cykeln ordentligt och smörj alla leder.
  • Se till att cykelkedjan sitter fast ordentligt.
  • Se över däcken så att de inte är punkterade, annars kan man köpa billiga däck här.
  • Kontrollera att bromsarna på cykeln är i ett gott skick.
  • Ljus- och reflexer ska finnas på cykeln och vara i ett syn- och användbart skick.

När man cyklar ska man se till att göra sig så synlig som möjligt såsom att ha ljus både bak och fram, ha reflexer på sig och dessutom försöka göra sig så pass synlig som det bara går. Detta är viktigt om man exempelvis cyklar i en storstad eller på en bilväg då man kan få möte av en bil eller ett annat fordon och hamna då i en otäck situation om man inte gör så.

Cyklister har precis som bilägare en skyldighet att för sig själva se till att man kan klara sig i trafiken där allt möjligt kan hända. Som cyklist måste man vara beredd på att man kan komma att hamna i situationer där man kan behöva bromsa fort, stanna för broöppning, bromsa för rött ljus eller att någon korsar cykelbanan precis framför cykeln. Man måste därför vara vaken och hålla sig till de regler som sätts upp för trafikerande fordon. För i trafiken gäller många av de regler som gäller för bilar även för cyklister, trots att cyklister får köra både i vägen och på trottoaren.