Få hälsofördelar av badtunna som cyklist

Om du cyklar mycket känner du säkert igen problemet med ömmande muskler och kroppsdelar vilket kan bli resultatet av ett krävande pass på cykeln. Att cykla är miljövänligt och bra för hälsan, men det kan krävas en del återhämtning emellanåt för att du ska kunna sitta på cykeln varje dag. Med olika smarta åtgärder kan du hålla igång denna nyttiga vana och samtidigt göra en insats för klimatet.

För att motverka träningsvärk efter cykelturen är en badstund en god idé. Hos Svenska Badtunnor hittar du deras egentillverkade produkter som badtunnor, terasspooler och swimmingpooler. Här kan du designa din egen badtunna som passar bra att sjunka ner i efter en krävande cykeltur.

Hälsofördelar med badtunna

  • Ditt blodtryck blir också lägre, vilket kan förhindra stroke och hjärtinfarkt.
  • Om du cyklar för att hålla formen kan det också vara intressant att veta att ett bad efteråt bränner mer kalorier. Antalet som förbränns kan till och med motsvara en rask promenad.

Tack vare badets avslappnande effekt kan du varva ner mentalt. Om du har tagit en cykeltur på kvällen passar det perfekt att avsluta med ett varmt bad i badtunnan, vilket gör att du somnar lätt och sover bra på natten. Att låta vattnet gå upp till nacken förbättrar blodcirkulationen då värmen får hjärtat att arbeta lite hårdare än normalt och ökar dess kapacitet.

Återhämta dig effektivt

En badtunna behöver förstås inte bara användas till varma bad, du kan också dra nytta av fördelarna med kallbad genom att fylla tunnan med iskallt vatten och hoppa i. När din kropp utsätts för kylan aktiveras “köldchock-proteiner” som har en nervskyddande effekt. Proteinet RBM3 finns i hjärnan, hjärtat, skelettet och levern. Det har en viktig funktion i synapsernas återhämtning, vilket innebär att dina nervceller kommunicerar bättre.

När du kallbadar bildas också mer av hormonet nordadrenalin i det sympatiska nervsystemet. Det stärker din koncentrationsförmåga, fokus, humör och vakenhet. Immunförsvaret blir starkare då olika immunceller stärker kroppens försvar när det upplever ett yttre hot. Kroppen tar också hand om stresshormoner och blodfetter bättre, vilket förbättrar din sömnkvalitet.