Cykelsemester!

I Sverige har vi flertalet spännande resmål att välja mellan men när man vill se landet från en cykelsadel handlar det om att välja rätt plats.

Under sommaren är det väldigt många cykelfantaster som väljer att packa med sig cykeln och ge sig iväg ut i Europa på cykelsemester. Vad många inte vet, är att även lilla Sverige bjuder på många vackra platser att se med cykel. Ett bra tips för den som vill ta med sig cykeln på semestern är att åka upp till Dalarna och till exempel besöka Rättvik och vackra Siljan eller varför inte passa på att se världens största Dalahäst i Alvesta.

Fördelarna med cykelsemester i dalarna:

  • Vacker natur – som dessutom är orörd! Landskapet är som taget direkt ur en tavla eller ifrån en av Astrid Lindgrens sagor.
  • Siljan – sjön ligger spegelblank och för den tävlingssugne så anordnas tävlingen Siljan Runt varje år och volontärerna ställer upp med att ordna både vätskepausar och massagebänkar längs cykelloppets bana.
  • Lugnet – området här kantas av ett enda ljud och det är ljudet av tystnaden som enbart bryts av vinden eller av någon enstaka EPA-traktor som svischar förbi i sakta mak.
  • Frisk luft – i dalarna kan man inte klaga över dålig luft, med hjälp av alla tråd och skogar produceras massvis med syre här. Var dock försiktig om du väljer att cykla upp på höga höjder då luften högt upp är tunnare!
  • Lite trafik – under en resa i dalarnas glesbyggder ser du inte många bilar och om du inte vill riskera att hamna mitt i Classic Car Week bör du undvika Rättvik helt och hållet under sommaren.
  • Många kullar och dalar – för den motionssökande cyklisten så kan det vara bra att veta att landskapet kantas av många kullar och dalar vilket gör cykelturen till ett riktigt träningspass!
  • Många cykelstråk – även om det inte finns specifika cykelvägar utstakade överallt går det bra att cykla precis vart man än känner för det och vill man verkligen ge sig på en riktig utmaning är ett tips att konferera med lokalbefolkningen för att verkligen få bra råd om vart man får ut mest av sin cykeltur!